Skolebrød






Det er sjeldent jeg baker gjærbakst,og jeg fikk så veldig lyst på skolebrød. Har aldri lagd det før og det ble ikke så verst for første gang. Dette er jo en god ide for foreldre som har barn som startet på skolen idag. Deilig å få ferske hjemmelagde skolebrød når man kommer hjem :)



Oppskrift:



 Bolledeig

  • 900-1000 gram hvetemel
  • 5 dl melk (ca 30 grader)
  • 25-50 gram gjær
  • 150 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • ca 150 gram smør, i terninger
  • (egg til pensling)




 Vaniljekrem
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + ½ dl melk
  • ¾ dl kremfløte
  • 55 gram sukker
  • 2 små eggeplommer
  • 2 ss maisenna


 Melisglasur
  • Melis
  • vann eller melk
  • kokosmasse


 Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. (Dersom du har godt med tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i 1-1,5 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.



 Lag vaniljekrem (eller kjøp ferdig): Ha 2 dl melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frøene og stangen i kjelen. Kjelen bør ikke være mer enn halvfull. Varm forsiktig opp til kokepunktet.Bland sammen ½ dl melk og maisenna i en stor bolle og visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene.  Hell ca 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp og la blandingen småkoke (skal ikke boblekoke!) mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen slik at kremen ikke brenner seg. Kremen skal nå begynne å tykne.


 Hell kremen over i en bolle, og sett den umiddelbart til avkjøling i et vannbad eller lignende. Når kremen er avkjølt dekkes bollen med plast og settes i kjøleskapet. Del deigen opp i 24-27 emner og trill til boller. Legg de på bakepapirkledt stekeplate og press de forsiktig ned med håndflaten. Ha på et klede og la de heve til dobbel størrelse. Lag en grop i hver bolle og fyll den med vaniljekremen som røres opp før bruk). Bruk gjerne en sprøytepose.






 Pensle bollene med sammenvispet egg og stek ved ca 225 grader i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl på rist. Ha melis i en bolle og tilsett litt melk eller vann, og rør til du får en jevn og passe tykk glasur. Smør glasuren på bollene og strø kokosmasse oppå.



Enjoy !!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar